Název: Meze projevů náboženského vyznání v současných demokratických státech
Další názvy: Limits of Religious Expression in Contemporary Democratic States
Autoři: Kisvetr, Milan
Vedoucí práce/školitel: Vostrá Zuzana, JUDr. Ph.D.
Oponent: Pezl Tomáš, JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41491
Klíčová slova: náboženská svoboda;projev náboženského vyznání;meze;forum internum;forum externum;náboženské úkony;náboženské symboly;rituální porážka;judikatura;ústavní soud české republiky;evropský soud pro lidská práva.
Klíčová slova v dalším jazyce: freedom of religion;manifestation of religion;limits;forum internum;forum externum;religious practices;religious symbols;ritual slaughter;case law;constitutional court of the czech republic;european court of human rights
Abstrakt: Tématem této diplomové práce jsou Meze projevů náboženského vyznání v současných demokratických státech. Práce je rozdělena do několika kapitol. První z nich lze chápat jako úvod do problematiky vztahů mezi náboženstvím a státem. Následující kapitola se zaměřuje na náboženskou svobodu v obecné rovině, popisuje její vývoj a současné právní zakotvení. Čtvrtá kapitola má dva hlavní cíle - objasnit, co lze považovat za projev náboženského vyznání, a rovněž naleznout jeho meze. Konečně v poslední kapitole jsou tyto závěry převedeny do praxe na základě judikatury Ústavního soudu České republiky a Evropského soudu pro lidská práva.
Abstrakt v dalším jazyce: The topic of this thesis is "Limits of Religious Expression in Contemporary Democratic States". It is divided into several chapters. First of them can be understood as an introduction to the issue of the relationship between state and religion. Following chapter focuses on religious freedom in general, describes its history and contemporary legal grounds. The fourth chapter has two important goals - to define what can be considered a manifestation of religion and to find out its limits. Finally, in the last chapter these principles are put into practice based on case law of the Constitutional Court of the Czech Republic and the European Court of Human Rights.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KUP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
KISVETR_DP.pdfPlný text práce522,65 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kisvetr HO.docxPosudek vedoucího práce21,58 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
posudek_Kisvetr.pdfPosudek oponenta práce181,88 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kisvetr prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce315,78 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41491

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.