Title: Meze projevů náboženského vyznání v současných demokratických státech
Other Titles: Limits of Religious Expression in Contemporary Democratic States
Authors: Kisvetr, Milan
Advisor: Vostrá Zuzana, JUDr. Ph.D.
Referee: Pezl Tomáš, JUDr. Ph.D.
Issue Date: 2020
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41491
Keywords: náboženská svoboda;projev náboženského vyznání;meze;forum internum;forum externum;náboženské úkony;náboženské symboly;rituální porážka;judikatura;ústavní soud české republiky;evropský soud pro lidská práva.
Keywords in different language: freedom of religion;manifestation of religion;limits;forum internum;forum externum;religious practices;religious symbols;ritual slaughter;case law;constitutional court of the czech republic;european court of human rights
Abstract: Tématem této diplomové práce jsou Meze projevů náboženského vyznání v současných demokratických státech. Práce je rozdělena do několika kapitol. První z nich lze chápat jako úvod do problematiky vztahů mezi náboženstvím a státem. Následující kapitola se zaměřuje na náboženskou svobodu v obecné rovině, popisuje její vývoj a současné právní zakotvení. Čtvrtá kapitola má dva hlavní cíle - objasnit, co lze považovat za projev náboženského vyznání, a rovněž naleznout jeho meze. Konečně v poslední kapitole jsou tyto závěry převedeny do praxe na základě judikatury Ústavního soudu České republiky a Evropského soudu pro lidská práva.
Abstract in different language: The topic of this thesis is "Limits of Religious Expression in Contemporary Democratic States". It is divided into several chapters. First of them can be understood as an introduction to the issue of the relationship between state and religion. Following chapter focuses on religious freedom in general, describes its history and contemporary legal grounds. The fourth chapter has two important goals - to define what can be considered a manifestation of religion and to find out its limits. Finally, in the last chapter these principles are put into practice based on case law of the Constitutional Court of the Czech Republic and the European Court of Human Rights.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Diplomové práce / Theses (KUP)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KISVETR_DP.pdfPlný text práce522,65 kBAdobe PDFView/Open
Kisvetr HO.docxPosudek vedoucího práce21,58 kBMicrosoft Word XMLView/Open
posudek_Kisvetr.pdfPosudek oponenta práce181,88 kBAdobe PDFView/Open
Kisvetr prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce315,78 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/41491

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.