Název: Správní soudnictví v České republice
Další názvy: Administrative justice in the Czech Republic
Autoři: Richterová, Anna
Vedoucí práce/školitel: Louda Tomáš, JUDr. CSc.
Oponent: Matula Miloš, JUDr. CSc.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43376
Klíčová slova: správní soudnictví;veřejná správa;vnější kontrola;veřejná subjektivní práva;řízení
Klíčová slova v dalším jazyce: administrative justice;public administration;external control;public subjective rights;proceedings
Abstrakt: Diplomová práce je věnována tématu správního soudnictví v České republice. Cílem této práce je nastínit charakter správního soudnictví jakožto specifického druhu vnější kontroly veřejné správy. V první části práce je věnována pozornost globálnějším otázkám, jako jsou druhy kontrol veřejné správy, koncepty správního soudnictví v evropských prostorách či historická geneze institutu správního soudnictví v průběhu času. Druhá část práce se pak zabývá již samotným českým správním soudnictvím a jeho specifiky. Zejména jsou zde rozebrány jednotlivé druhy řízení, jež je možné vést před českými správními soudy. Závěr práce je pak věnován komparaci se zahraniční úpravou správního soudnictví, a to konkrétně se státy Slovenské republiky a Spolkové republiky Německo.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis s dedicated to the issue of administrative justice in the Czech Republic. The main aim of this work is to present the nature of administrative justice in the Czech Republic, as a specific system of external control of public administration. The first part of the thesis deals with more global topics, such as types of external control of public administration, concepts of administrative justice in European areas or the historical genesis of the institute administrative justice. The second part of the thesis is focused on the Czech administrative judiciary itself and its specifics. These are particulary individual types of proceedings that can be conducted before the Czech administrative courts. The conclusion of the thesis serves to compare the Czech administrative judiciary with the administrative judiciary of another EU countries, specifically with the states of the Slovak Republic and the Federal Republic of Germany.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KSR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Bc. Anna Richterova_2021.pdfPlný text práce1,28 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Richterová+DP+-+posudek+OP.pdfPosudek oponenta práce290,47 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Richterová+DP+-+posudek+VP.pdfPosudek vedoucího práce657,3 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Richterová+DP+-+protokol+DP.pdfPrůběh obhajoby práce298,85 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43376

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.