Název: Podoby a významy sexu za mřížemi českých věznic
Další názvy: Forms and meanings of sex behind the bars of Czech prisons
Autoři: Sinkulová, Tereza
Vedoucí práce/školitel: Dirga Lukáš, Mgr. Ph.D.
Oponent: Glajchová Alena, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43908
Klíčová slova: vězení;sex;zaměstnanci věznic;znásilnění ve vězení;totální instituce;vztahy ve vězení
Klíčová slova v dalším jazyce: prison;sex;prison staff;prison rape;total institution;prison relationships
Abstrakt: Tato bakalářská práce se věnuje rozličným podobám, kterých sex za mřížemi může nabývat. Sex ve věznicích může být součástí mocenských vztahů a sloužit k ustanovení hierarchie mezi vězni. Sex dále může sloužit k reprodukci genderového řádu, k uspokojení biologických a psychologických deprivací, nebo být součástí ekonomických vztahů. Cílem této práce je tedy analyzovat role a významy sexuální aktivity v českých věznicích pro muže. Dílčím cílem je poté porovnat, jakým způsobem na sex nahlíží zaměstnanci věznice a jakým osoby vězněné. Výzkumná otázka: Jaký význam přisuzují zaměstnanci věznic a vězněné osoby sexu ve vězeňském prostředí? Na tuto otázku se pokouším odpovědět skrze svůj kvalitativní výzkum, který vychází z analýzy odborných textů a rozhovorů jak se zaměstnanci věznice, tak s bývalými vězni.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis is dedicated to various forms that sex can take behind bars. Sex in jails can be part of power relations and can be used to set hierarchy among prisoners. Sex can also serve for reproduction of gender order, for satisfaction of biological and psychological deprivations, or it can be part of economical relations. So the purpose of this work is to analyze roles and meanings of sexual activities in Czech male prisons. Then the partial goal is to compare, in which manner is sex viewed by prison staff and by imprisoned individuals. Research question: What meaning do prison staff and prisoners attribute to sex in prison environment? I am trying to answer this question through my qualitative research, which is based on analysis of scientific texts and interviews with prison staff and former prisoners.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace_ Sinkulova.pdfPlný text práce1,86 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Posudek_vedouci_Sinkulova.pdfPosudek vedoucího práce90,91 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sinkulova_formular-k-hodnoceni-bakalarske-prace-posudek-oponenta.pdfPosudek oponenta práce281,91 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sinkulova.PDFPrůběh obhajoby práce164,41 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43908

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.