Title: Food Waste Prevention in Restaurants and Households in a Global and Czech Perspective
Other Titles: Food Waste Prevention in Restaurants and Households in a Global and Czech Perspective
Authors: Šarvašová, Marie
Advisor: Tihelková Alice, PhDr. Ph.D.
Referee: Hostýnek Tomáš, Mgr.
Issue Date: 2021
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43963
Keywords: jídlo;odpad;ztráta;nadbytek;změna klimatu;prevence;zbytky;domácnost;restaurace;dotazovaný
Keywords in different language: food;waste;loss;surplus;climate change;prevention;leftovers;remains;household;restaurant;respondent
Abstract: Tato bakalářská práce zkoumá plýtvání jídlem z globálního a českého hlediska. Hlavním cílem bylo zjistit názor českých restaurací na potravinový odpad. To znamená jak nakládají s tímto druhem odpadu, zda zvládají organizaci nakupování potravin a jejich spotřebu či jak je ovlivnila současná situace koronavirové pandemie. V teoretické části je popsáno plýtvání potravin z globálního hlediska. Je zde uvedeno jaký vliv má plýtvání na životní prostředí, a také několik preventivních řešení jak zabránit hromadění vyplýtvaných potravin. V teoretické části může čtenář zjistit, na jaké úrovni jsou restaurace v celém světě a v České republice. Je uvedeno několik inovativních řešení. Praktická část analyzuje výzkum ve formě dotazníkového šetření. Bylo osloveno 42 respondentů. Hlavní otázky se týkaly způsobů nakládání s odpadem. Odpovědi byly zaznamenávány prostřednictvím hovorů, zpráv nebo emailů. Výsledky byly překvapující, mnoho restaurací se snaží být inovativní a jít s dobou a zavádějí tak nová opatření. Součástí praktické části je také slovíček neologismů, který slouží k obohacení slovní zásoby moderních slovíček týkajících se právě problematiky plýtvání potravin.
Abstract in different language: The Bachelor's thesis examines food waste from a global and Czech issue. The main goal was to find out what is the opinion of Czech restaurants about food waste. It means how they treat this kind of waste, how they handle the management of purchasing food and its utilization or how the current coronavirus pandemic affected them. In the theoretical part, the food waste issue is described in a global perspective. Impacts of waste on the environment and several preventable solutions to avoid accumulation of wasted food are listed. In the next part of the theoretical framework, the reader can find out on which level restaurants in the world and in the Czech Republic are. Several innovative solutions are introduced. The practical part analyses the survey in a form of a questionnaire. 42 respondents were approached. Main questions concerned the ways of waste disposal. The answers were collected via phone calls, text messages or e-mails. The results were surprising, many restaurants try to be innovative and modern and implement new measures. A part of the practical framework is a glossary consisting of neologisms that serves to enrich the vocabulary with modern words. These words concern the mentioned issue of food waste.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAJ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BP_Sarvasova_Marie_2021.odt.pdfPlný text práce1,67 MBAdobe PDFView/Open
Sarvasova - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce721,02 kBAdobe PDFView/Open
Sarvasova - oponent.pdfPosudek oponenta práce639,23 kBAdobe PDFView/Open
Sarvasova - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce386,33 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/43963

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.