Název: Etnografka Marie Ulčová a její plzeňské působení
Další názvy: The ethnographer Marie Ulčová and her impact on Pilsen
Autoři: Krauzová, Anna
Vedoucí práce/školitel: Řeháček Karel, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44295
Klíčová slova: marie ulčová;božkov;plzeň;národopis;lidová kultura;národopisné muzeum plzeňska;český rozhlas plzeň
Klíčová slova v dalším jazyce: marie ulčová;božkov;pilsen;etnography;folk culture;ethnographic museum of pilsen region;czech radio of pilsen
Abstrakt: Tato bakalářská práce představuje osobnost Marie Ulčové, významné muzejnice a první graduované etnografky v západočeském regionu. Důležitou součástí života Marie Ulčové bylo Národopisné muzeum Plzeňska, kde dlouhodobě působila a spolupracovala s Ladislavem Lábkem, zakladatelem a prvním ředitelem tohoto muzea. V roce 1963 převzala po Lábkovi jeho funkci, kterou zastávala až do roku 1988. Marie Ulčová byla rovněž velmi schopnou badatelkou, výsledky svých výzkumů publikovala v odborných studiích a přednášela na různých besedách, pro veřejnost uspořádala také několik národopisných výstav a expozic. Úspěšné byly příspěvky pro pořady Českého rozhlasu Plzeň, které Marie Ulčová pravidelně připravovala. Z těchto rozhlasových vyprávění později vznikla její první a zároveň poslední publikace. Cílem práce je vytvořit podrobnou biografii této vědkyně, přehled jejích odborných a popularizačních aktivit a činností v národopisném muzeu. Práce je sestavena především z archivních pramenů, odborných periodik, článků a memoárů Marie Ulčové, s jejich pomocí je tak shrnut její život a celkový přínos pro město Plzeň.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis presents the personality of Marie Ulčová, an important museum and the first graduated ethnographer in the West Bohemian region. Marie Ulčová worked for a long time in the Ethnographic Museum of Pilsen Region, where she collaborated with Ladislav Lábek, the founder and first director of this museum. She took over his position in 1963 and she held it until 1988. Marie Ulčová was also a highly qualified researcher, she published the results of her researches in professional studies and lectured about these results at various discussions. She also organized several ethnographic exhibitions and expositions for the public. Marie Ulčová regularly prepared programs for Czech Radio Pilsen, which were very successful. Her first and only publication was created from these radio programs. The main aim of the work is to create a detailed biography of this scientist, a summary of her professional and popularization activities and activities in the Ethnographic Museum. The work is compiled mainly from archival sources, professional periodicals, articles by Marie Ulčová and her memoirs. These sources are used to summarize her life and overall contribution to the city of Pilsen.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KHI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Anna_Krauzova_Etnografka_Marie_Ulcova.pdfPlný text práce2,38 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krauzova V.pdfPosudek vedoucího práce435,99 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krauzova O.pdfPosudek oponenta práce98,78 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krauzova P.pdfPrůběh obhajoby práce66,78 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44295

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.