Název: Sport a tělesná výchova v osudech vybraných historických osobností
Další názvy: Sport and physical culture in the fate of selected historical figures
Autoři: Trojanec, Matěj
Vedoucí práce/školitel: Východská Helena, PaedDr.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44349
Klíčová slova: gladiátor;colosseum;circus maximus;olympijské hry;rytíř;rytířský turnaj;samuraj;kamikaze;seppuku
Klíčová slova v dalším jazyce: gladiator;colosseum;circus maximus;olympics;knight;knights tournament;samurai;kamikaze;seppuku
Abstrakt: Můj dlouhodobým zájmem o sportovní historii napomohl vytvořit velice zajímavý koncept, který se snaží nabídnout trochu odlišný pohled na historická témata, jehož cílem je obsáhnout historická témata, která mají nezpochybnitelný průnik s jakoukoli tělesnou přípravou a následně jim na základě nabytých vědomostí vytvořit jakousi kombinovanou didaktickou nadstavbu, jež žákům ve škole napomůže nahlížet na sport jako na něco hlubšího a hodnotnějšího, než je několik soupeřících lidí, zároveň však přihlédnout racionálním pohledem k zákonitostem aktuální doby. Ve spojitosti s tímto cílem jsem si stanovil čtyři historická témata. Tato témata jsem se snažil postihnout jednak v historických souvislostech a jednak v souvislostech jisté nadstavby, tedy sportovního náhledu v tomto dějinném kontextu. V prvním a druhém tématu teoretické části jsem se zaměřil na starověk, přesněji na tělesnou kulturu ve starověkém Řecku a starověkém Římě. S těmito velkými antickými říšemi jsou nepochybně spjaty původní velké pohanské slavnosti. A následně vrcholné sportovní antické události, Olympijské hry. V kontextu starořímských dějin jsem vybral gladiátorské zápasy, jež daly základ pozdějším formám sportovních zápasů. Tyto paralely s dnešními Olympiádami a bojovým uměním bych chtěl nejvíce akcentovat a probudit tak zájem žáků o historii prostřednictvím jiných dětských zájmů, zejména pohybu. Na tato dvě témata jsem dále navázal soudobým komplexním náhledem na středověké evropské rytířství, jež se následně pokouším porovnat se samurajským kodexem, případně archetypem samurajského válečníka. Pro vytvoření úvodního konceptu těchto témat jsem využil řadu literárních zdrojů, předně jsem čerpal z knih Lidé a hry: Historická geneze sportu od Věry Olivové, Dějiny hmotné kultury a řady publikací mapujících historii tělesné výchovy a sportovního vzdělávání, jako například kniha Františka Krátkého, Dějiny tělesné výchovy. Tato dlouhodobá historická fakta jsem následně velice příhodně doplnil řadou historických televizních dokumentů, internetových rozhovorů a videoukázek, včetně podcastů s odborníky na daná témata. V aplikované části své absolventské práce se zabývám vytvořením didaktických aktivit k navrhovaným tématům, vytvářím obsah jednotlivých hodin. K jednotlivým tématům navrhuji a vytvářím různé didaktické formy. Mým záměrem je především osvětlit z jiného úhlu pohledu některá složitější témata, aktualizovat jejich význam s ohledem na dnešní dobu a lépe je tak přiblížit studentům.
Abstrakt v dalším jazyce: My long-term interest in the history of sport helped to create an interesting concept which tries to offer a slightly different view of historical topics. Its goal is to cover historical topics which have an indisputable connection with any physical preparation and subsequently to form a combined didactic superstructure which can help pupils at school to see sport as something deeper and more valuable, not only as several competitors. At the same time, I try to take into account the principles of the present rationally. I specified four historical topics in connection with this aim. Firstly, I tried to capture these topics in historical context and secondly in the context of a certain superstructure, which means the view of sport in this historical context. I focused on the ancient history in the first and the second topic of the theoretical part, mainly on body culture in ancient Greece and Rome. It is undeniable that famous pagan festivals are connected with these big ancient empires. Furthermore, there are top sports ancient events, the Olympic Games. In the context of ancient Rome history, I chose gladiatorial games which helped to found later forms of sports competitions. I would like to emphasize these parallels with the present Olympic Games and martial art, which means to evoke pupil´s interest in history through different children´s interests, mainly exercise. I followed these two topics by the current complex view of medieval European chivalry which afterwards I try to compare with the Samurai Codex or with the archetype of a samurai warrior. I used a variety of literary sources to create an introductory concept, primarily I drew information from the book Lidé a hry: Historická geneze sportu by Věra Olivová, Dějiny hmotné kultury and from many publications which map the history of physical education and sports education, such as a book by František Krátký, Dějiny tělesné výchovy. I completed these long-standing historical facts by a range of historical television documentaries, internet interviews and video demonstrations, including podcasts with experts on the topics. In the applied part of my thesis, I deal with the creation of didactic activities to the proposed topics and I create the content of individual lessons. I propose and form various didactic forms. My goal is to clarify more difficult topics from a different point of view, to update their meaning with the point of view of the present and thus to expound them to pupils better.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KHI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Matej Trojanec.pdfPlný text práce6,41 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Trojanec V.pdfPosudek vedoucího práce278,86 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Trojanec O.pdfPosudek oponenta práce142,56 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Trojanec P.pdfPrůběh obhajoby práce66,24 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44349

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.