Název: Kvalita motorických vzorů a možnosti její diagnostiky u dětí předškolního věku
Další názvy: Motor patterns quality and its diagnosis possibilities in preschool children
Autoři: Malinovská, Natálie
Vedoucí práce/školitel: Špottová Petra, Mgr. Ph.D.
Oponent: Fajfrlíková Tereza, Mgr.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/47376
Klíčová slova: motorické vzory;diagnostika;předškolní věk;posturálně lokomoční motorika;vývojová kineziologie
Klíčová slova v dalším jazyce: motoric patterns;diagnostics;preschool age;postural locomotor motor skills;developmental kinesiology
Abstrakt: V důsledku rostoucí incidence různých druhů dyspraxií a s tím související onemocnění muskuloskeletárního aparátu v dětském a později dospělém věku, vyvstává potřeba širšího výzkumu a standardizovaných testů hodnotící stav posturálně lokomoční motoriky u dětí předškolního věku. Cílem této metodické práce bylo na základě rozboru teoretických poznatků sestavit a navrhnout metodiku sloužící k diagnostice a posouzení posturálně motorických vzorů u dětí předškolního věku. Navrhovaná metodika má podobu překážkové dráhy a obsahuje celkem sedm stanovišť, ze kterých jsou určeny tři motorické vzory k hodnocení (kvadrupedální lokomoce, dřep a stoj na jedné nebo druhé dolní končetině). Výsledkem práce je pilotní šetření a na jeho základě sestavení finální podoby a obsahu překážkové dráhy (včetně instrukcí a didaktických karet), záznamový arch a audiovizuální záznam.
Abstrakt v dalším jazyce: Due to the increasing incidence of various types of dyspraxia and related diseases of the musculoskeletal system in the childhood and later in the adulthood, there is a need for broader research and standardized tests batteries to assess the condition of postural locomotor motor skills in preschool children. The aim of this methodological work was based on the analysis of theoretical knowledge to compile and design a methodology for the diagnosis and assessment of postural motor patterns in preschool children. The proposed methodology has a form of an obstacle course and it contains in total number of seven stations. The obstacle course includes three motor patterns appointed for the evaluation of postural locomotor motor skills (quadrupedal locomotion, squat and standing on one or the other lower limb). The result of this work is a final form and content of the obstacle course (instructions and didactic cards include) and audiovisual record and record sheet based on a pilot methodology.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KTV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Natalie_Malinovska.pdfPlný text práce2,34 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Malinovska N. - VP.pdfPosudek vedoucího práce162,27 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Malinovska N. - OP.pdfPosudek oponenta práce118,16 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Malinovska N..pdfPrůběh obhajoby práce40,99 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/47376

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.