Název: Ženy na trhu práce - problémy zaměstnávání, odměňování a profesního rozvoje žen
Další názvy: Women in the labor market - problems of employment, remuneration and professional development of women
Autoři: Bošková, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Sequensová Helena, Mgr.
Oponent: Kostadinovová Ilona, Bc. et Mgr.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48085
Klíčová slova: historický vývoj;genderová rovnost;genderová segregace trhu práce;antidiskriminační zákon;zákoník práce;sdílené pracovní místo;mateřská dovolená;home office;zkrácený pracovní úvazek;odborová organizace;zakázané práce;slaďování osobního a profesního života.
Klíčová slova v dalším jazyce: historical development;gender equality;gender segregation of the labour market;anti-discrimination act;labour code;shared employment;maternity leave;home office;part-time work;trade union;prohibited work;reconciliation of personal and professional life.
Abstrakt: Tématem mé závěrečné práce jsou Ženy na trhu práce, problémy zaměstnávání a profesního rozvoje žen. Práce je rozdělena na pět kapitol. První kapitola je zaměřena na vývoj postavení ženy v průběhu 20. století. Druhá kapitola se zaměřuje na vymezení pojmů, které se sledovanou problematikou úzce souvisejí. Třetí kapitola popisuje postavení zákoníku práce ve vztahu k ženám. V této kapitole jsou zmíněny také rozdíly v odměňování žen a mužů. Čtvrtá kapitola popisuje problémy slaďování osobního života ženy s jejím profesním životem. Součástí této kapitoly je dotazníkové on-line šetření orientované na problémy zaměstnanosti žen a žen - matek. Poslední kapitola porovnává postavení české ženy s ženami z okolních států a srovnává je v jejich pracovním postavení.
Abstrakt v dalším jazyce: The theme of my final work is Women in the Labour Market, Problems of Employment and Women's Professional Development. The work is divided into five chapters. The first chapter is aimed at developing the status of a woman during the 20th century. The second chapter focuses on the definition of terms that are closely related to the issue of interest. The third chapter describes the position of the labour code in relation to women. The gender pay gap is also mentioned in this chapter. The fourth chapter describes the problems of reconciling a woman's personal life with her professional life. Part of this chapter is a questionnaire online survey focusing on the employment problems of women and women - mothers. The last chapter compares the position of a Czech woman with women from the surrounding states and compares them in their working position.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Zaverecna bakalarska prace.pdfPlný text práce1,26 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Boskova - posudek VP.pdfPosudek vedoucího práce820,86 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Boskova - posudek OP.pdfPosudek oponenta práce1,14 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Boskova - protokol BP.pdfPrůběh obhajoby práce275,16 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48085

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.