Název: Rozvoj motorismu v Habsburské monarchii mezi lety 1897-1914.
Další názvy: Development of motoring in Habsburg monarchy between 1897-1914.
Autoři: Král, Kryštof
Vedoucí práce/školitel: Boček Martin, Mgr. Ph.D.
Oponent: Skřivan Aleš, Prof. PhDr. CSc.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52498
Klíčová slova: habsburská monarchie;motorismus;doprava;individuální doprava;společnosti;rozvoj;průmysl;analýza.
Klíčová slova v dalším jazyce: habsburg monarchy;motoring;transportation;individual transportation;companies;development;industry;analysis.
Abstrakt: Cílem této diplomové práce je analýza základní problematiky typů pohonů použitých v prostředcích v individuálních segmentech dopravy, se zaměřením na zhodnocení jejich pozitiv a negativ a následného uvedení komplexního obrazu vývoje motorismu v habsburské monarchii. Poté se autor věnoval detailnímu pohledu na jednotlivé firmy, zejména na ty na trhu dominantní, které se staly hegemony ve své oblasti působení a zásadně se podílely v průmyslovém a hospodářském vývoji země, či se staly významnými svým prvenstvím v oblasti daného rozvoje. V mezinárodním pohledu pak autor analyzoval a porovnával atributy či úspěšnost tuzemských a zahraničních produktů, jako například kvalitu výrobků, technický pokrok i kvantitativní možnosti dané země. Pozornost je dále věnována také vnitřním faktorům, například jak na danou situaci reagovala veřejnost a nobilita.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of this thesis is an analysis of the basic issues of the types of drives used in vehicles in individual segments of transportation, with a focus on evaluating their positives and negatives and then presenting a comprehensive picture of the development of motoring in the Habsburg Monarchy. The author then devoted himself to a detailed look at individual companies, especially those dominant in the market, which became hegemons in their field of activity and fundamentally participated in the industrial and economic development of the country, or became significant in their own way in the field of development. From an international point of view, the author analysed and compared the attributes or success of domestic and foreign products, such as product quality, technical progress and quantitative capabilities of the country given. Attention is also paid to internal factors, for example how the public and the nobility reacted to the new-upcome situation.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KHV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace - Krystof Kral.pdfPlný text práce2,27 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kral - posudek vedouciho.pdfPosudek vedoucího práce641,9 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kral - posudek oponenta.pdfPosudek oponenta práce740,64 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kral_prubeh_obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce249,93 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52498

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.