Název: Ekonomické dopady pandemie COVID-19
Další názvy: The economic impact of the COVID-19 pandemic
Autoři: Bednář, Vojtěch
Vedoucí práce/školitel: Krechovská Michaela, Doc. Ing. Ph.D.
Oponent: Vacík Emil, Prof. Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2024
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/55669
Klíčová slova: pandemie;covid-19;ekonomické dopady;gastronomie;cestovní ruch
Klíčová slova v dalším jazyce: pandemic;covid-19;economic impacts;gastronomy;tourism
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá problematikou pandemie COVID-19 a jejími dopady na ekonomiku. V teoretické části je provedena deskripce koronavirů, nástup a průběh pandemie SARS-CoV-2 v České republice a porovnání s průběhem ve světě. Popsány jsou také různé varianty mutací a vývoj vakcín. Dále jsou charakterizovány nabídkové a poptávkové šoky a identifikovány jednotlivé šoky vyvolané pandemií. Práce se také zabývá metodami, postupy a ukazateli hodnocení finanční výkonnosti podniků s využitím bonitních a bankrotních modelů, poměrových ukazatelů a EVA. V praktické části práce jsou představeny konkrétní podniky pro následné vyhodnocení ekonomických dopadů v oblasti cestovního ruchu a v oblasti gastronomie. Podniky z obou oblastí jsou analyzovány s využitím metody EVA. Následně jsou vyhodnoceny výsledky z obou ekonomických oblastí.
Abstrakt v dalším jazyce: The diploma thesis is focused on the issue of the COVID-19 pandemic and its effects on economics. The theoretical part describes the coronaviruses, the start and process of the SARS-CoV-2 pandemic in the Czech Republic and a comparison with the process in the world. Various mutation variants and vaccine development are also described. Furthermore, supply and demand shocks are characterized and specific shocks caused by a pandemic are identified. The thesis also deals with methods, procedures and indicators for evaluating the financial performance of companies using creditworthy and bankruptcy models, ratio indicators and EVA. The practical part of the work presents specific companies for the subsequent evaluation of economic impacts in the field of tourism and gastronomy. Companies from both areas are analyzed using the EVA method. Subsequently, the results from both economic areas are evaluated.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Ekonomicke dopady pandemie COVID-19.pdfPlný text práce5,65 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_Bednar_OP.pdfPosudek oponenta práce235,54 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_Bednar_VP.pdfPosudek vedoucího práce244,61 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce38,65 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/55669

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.