Název: Návrh elektrické části SMR TEPLATOR
Další názvy: TEPLATOR SMR's electrical equipment design
Autoři: Ullmann, Jan
Vedoucí práce/školitel: Jiřičková Jana, Ing. Ph.D.
Oponent: Dvorský Emil, Doc. Ing. CSc.
Datum vydání: 2024
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/56839
Klíčová slova: jaderná energetika;malé modulární reaktory;vlastní spotřeba elektráren;systém napájení vlastní spotřeby
Klíčová slova v dalším jazyce: nuclear power;small modular reactors;self-consumption power plants;emergency power supply system
Abstrakt: Předkládaná diplomová práce se zabývá celkovým návrhem elektrické části SMR TEPLATOR. V první části práce jsou popsány klíčové systémy vyžadující napájení elektrickou energií. Následně práce představuje požadavky na projekt jaderného zařízení. Dále se zabývá legislativními a normativními požadavky na systémy napájení vlastní spotřeby jaderných zařízení. V práci je prezentován systém zajištěného napájení jaderné elektrárny Temelín a reaktoru CANDU jako vzor pro následný návrh systému zajištěného napájení zařízení TEPLATOR. Poslední část práce je zaměřena na samotný návrh a popis koncepce systému napájení vlastní spotřeby. V diplomové práci je kladen důraz na systém připojení nejdůležitějších zařízení v technologii SMR TEPLATOR jak k dimenzování přívodního napájecích vodičů k spotřebičů, ale i v celkovému připojení jaderného zařízení k elektrizační soustavě. Práce se svým návrhem také zabývá kontrolou na pokles napětí na transformátoru při rozběhu největšího motoru a skupiny motorů.
Abstrakt v dalším jazyce: The submitted master's thesis deals with the overall design of the electrical part of the SMR TEPLATOR. The first part of the thesis describes critical systems requiring electrical power. Subsequently, the thesis presents the requirements for the design of nuclear facilities. It then addresses legislative and normative requirements for the power supply systems of nuclear facilities' own consumption. The thesis presents the power supply system of the Temelín NPP and CANDU reactor as a model for the subsequent design of the TEPLATOR power supply system, specially targeted to individual categories according to the importance of power supply in terms of uninterruptible power supply. The last part of the thesis focuses on designing and describing the concept of the own consumption power supply system. The emphasis in the master's thesis is placed on the system for connecting the most critical equipment in the SMR TEPLATOR technology, both in terms of sizing supply cables to equipment and the overall connection of the nuclear facility to the power grid. The thesis also focuses on controlling the voltage drop on the transformer during the start-up of the largest motor and motor group.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KEE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Ullmann_DP.pdfPlný text práce7,77 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG-DvorskyE-17021.pdfPosudek oponenta práce60,78 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG-JirickovaJ-58630.pdfPosudek vedoucího práce61,73 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce41,42 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/56839

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.