Název: Hra/hračka
Další názvy: Game/toy
Autoři: Pavúčková, Tereza
Vedoucí práce/školitel: Novák, Vratislav Karel
Oponent: Řezáčová, Kateřina
Datum vydání: 2013
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/10405
Klíčová slova: šperk;design;kov;hra;hračka;nerezový drát;plexisklo;psychologie barev;barevná fólie;variabilita
Klíčová slova v dalším jazyce: jewellery;design;metal;game;toy;stainless steel wire;plexiglass;psychology of colours;plastic colour foils;variability
Abstrakt: Hlavní myšlenkou mé diplomové práce bylo spojit téma hry nebo hračky ve šperku a tím zabavit člověka. Vytvořila jsem soubor jednotlivých kusů, které se dají různým způsobem složit a poté nosit. Obsahuje díly vytvořené z nerezového drátu, které jsou ve tvaru zaoblených čtverců, či obdélníků. Jejich konce jsou spojeny barevnou bužírkou. Doplňují je díly z plexiskla, z nichž každý má v sobě zakomponovanou barevnou lehce transparentní fólii, v různých variantách. Tato fólie vždy ladí s bužírkami nerezových dílů. Zde jsem zapojila i psychologii barev, z nichž jsem použila červenou, fialovou a modrou. Nerezové tvary se dají otvory ve stěnách plexisklových dílů prostrčit, a tím poté vzniká tvar šperku. Složit se dají především náhrdelníky a náramky, také ale pásky, náušnice či prsten. Mohou vzniknout jak jednoduché šperky pro každodenní nošení, tak i šperky extravagantní, vhodné například pro zvláštní příležitosti. Člověk si může se všemi díly hrát a poskládat to, co je mu právě nejpříjemnější. Díky skládání se odreaguje, uklidní a ještě bude mít dobrý pocit, že se podílel na finální podobě něčeho, co může nosit.
Abstrakt v dalším jazyce: The main idea of my thesis was to combine the theme of game or toy with jewellery in order to entertain a person. I´ve made a set of pieces, which can be put together in many ways thus forming a piece of jewellery which can be worn. The set includes pieces made of stainless steel wire in rounded square and rectangular shapes. Ends of each shape are connected through a piece of colour spaghetti insulation. The set is complemented with transparent plexiglass shapes each of which contains plastic colour semi-transparent foil in different variants. Colours of foils and colours of the spaghetti insulation on stainless steel shapes are the same. Here I ´ve applied the theory of psychology of colours having chosen red, purple and blue colours. Stainless steel shapes can be put through the holes in the plexiglass shapes and that´s how the jewellery is formed. The set includes mainly necklaces and bracelets, but also belts, rings or earrings. Not only simple jewellery for everyday use can be formed this way, but also eccentric jewellery for special occasions. People can play with all pieces and make shapes they like. Thanks to composing they can relax, calm down and feel good by wearing something they composed themselves.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (UUD)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace Tereza Pavuckova.pdfPlný text práce6,59 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pavuckova.pdfPosudek vedoucího práce157,29 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pavuckova.pdf(1).pdfPosudek oponenta práce152,09 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pavuckova.pdf(2).pdfPrůběh obhajoby práce126,7 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/10405

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.