Title: | Složení potravin a jeho vliv na zdraví člověka |
Other Titles: | Food composition and its impact on human health |
Authors: | Hůlová, Kateřina |
Advisor: | Svoboda, Michal |
Referee: | Koptíková, Jana |
Issue Date: | 2014 |
Publisher: | Západočeská univerzita v Plzni |
Document type: | bakalářská práce |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/12908 |
Keywords: | civilizační choroby;ochranné látky;složení potravin;označování potravin;potravinářská aditiva;výživová doporučení;jídelníček |
Keywords in different language: | diseases of civilization;protective substances;food composition;food labelling;food additives;nutrition recommendations;diet |
Abstract: | Tato bakalářská práce má název: "Složení potravin a jeho vliv na zdraví člověka". Práce je rozdělena na praktickou a teoretickou část, celkem obsahuje 7 kapitol. V první kapitole jsou popsány nejčastější civilizační choroby (nadváha a obezita, nádorová onemocnění, ateroskleróza, vysoký krevní tlak, diabetes mellitus, osteoporóza). Druhá kapitola se věnuje ochranným látkám (např. vitaminy, vláknina). Další dvě kapitoly jsou zaměřeny na složení jednotlivých potravin podle původu a jeho vliv na naše zdraví. Předposlední kapitola pojednává o označování potravin. Poslední kapitola teoretické části vysvětluje problematiku potravinářských aditiv. Praktická část obsahuje výživovou pyramidu, výživová doporučení zaměřená na prevenci civilizačních chorob a jídelníček včetně jeho analýzy. |
Abstract in different language: | This bachelor thesis is called: "Food composition and its impact on human health". Work is divided into theoretical and practical parts, it has a total of seven chapters. The first chapter describes the most common diseases of civilization (overweight and obesity, cancer, atherosclerosis, high blood pressure, diabetes mellitus, osteoporosis). The second chapter deals with protective substances (e. g. vitamins, fibre). The next two chapters are focused on the composition of food origin, and its impact on our health. The penultimate chapter deals with food labelling. The last chapter explains the problems of food additives. The practical part contains the nutritional pyramid, nutrition recommendations aimed at preventing diseases of civilization and diet including its analysis |
Rights: | Plný text práce je přístupný bez omezení. |
Appears in Collections: | Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPS) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
BP - Katerina Hulova.pdf | Plný text práce | 1,5 MB | Adobe PDF | View/Open |
Hulova - vedouci.pdf | Posudek vedoucího práce | 399,33 kB | Adobe PDF | View/Open |
Hulova - oponent.pdf | Posudek oponenta práce | 357,28 kB | Adobe PDF | View/Open |
Hulova - prubeh obhajob.pdf | Průběh obhajoby práce | 100,94 kB | Adobe PDF | View/Open |
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11025/12908
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.