Název: Motivační a demotivační faktory ve výuce cizích jazyků
Další názvy: Motivational and demotivational factors in teaching of foreign languages
Autoři: Ratajová, Anna
Vedoucí práce/školitel: Nováková, Sylva
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/13094
Klíčová slova: motivace;demotivace;cizí jazyk;žák;pedagog;výuka;metodické směry;ideální učitel;ideální žák
Klíčová slova v dalším jazyce: motivation;demotivation;foreign language;learner;teacher;teaching;ideal teacher;ideal learner
Abstrakt: Tato práce zpracovává problematiku motivace a demotivace ve výuce cizích jazyků. Teoretická část se stručně zabývá pojmem motivace a potřeb ve vztahu k žákovi a učiteli a dále se zaměřuje na hlavní faktory ovlivňující výuku cizích jazyků, a to jak motivační, tak demotivační. Neopomíná ani současné trendy ve výuce, včetně možností práce s ICT. Také autorka práce zde nastiňuje své zkušenosti. Dále zde najdeme analýzu nejpoužívanějších učebnic anglického a francouzského jazyka s cílem poukázat na jejich podněcující a demotivační faktory. Praktickou část obsahuje výzkum provedený v hodinách Fj a AJ, který je tvořen analýzou náslechů ve výuce cizích jazyků a zpracováním dotazníků pro žáky i učitele. Práce je zakončena kapitolou "Ideální" učitel a "Ideální" žák ve výuce cizího jazyka, kde autorka nastiňuje jejich charakteristické rysy. V této práci najdou inspiraci pro svou výuku zejména začínající i zkušenější učitelé cizích jazyků. Určená je i pro lektory jazykových škol, příp. rodiče hledající vhodného učitele cizího jazyka pro své dítě.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis deals with motivation and demotivation in foreign language teaching. Theoretical part occupies by term "motivation" and "necessities" in relation to a learner and a teacher. It is also focused on major factors that influence teaching of foreign languages. It includes motivational as well as demotivational factors. In addition, there are modern trends in teaching including possibilities of work with information technologies. The author mentions her experience, too. The most using English and French textbooks are analyzed. The goal is to show their motivational and demotivational factors. Practical part contains the research that was realized during English and French lessons. It includes analysis of sitting in on a class during language teaching and the assessment of questionnaires for learners and teachers. The thesis is finished by the chapter "Ideal" teacher and "Ideal" learner in foreign language teaching where are mentioned their characteristic traits. The teacher that do not have too much experience and also more experienced teachers can find inspiration for their teaching in this thesis. It is intended also for teachers teaching in language schools or parents that are looking for an appropriate teacher of foreign language for their child.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KRF)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Ratajova.pdfPlný text práce1,33 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pos-Ratajova-Nov.pdfPosudek vedoucího práce482,85 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pos-Ratajova-Vond.pdfPosudek oponenta práce596,62 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Obh-Ratajova.pdfPrůběh obhajoby práce41,02 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/13094

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.