Název: Snahy o reformy vědění v raně novověké filosofii.
Další názvy: Efforts to reforms of the sciences in Early Modern Philosophy - Francis Bacon
Autoři: Leikepová, Věra
Vedoucí práce/školitel: Černá, Jana
Oponent: Benda, Libor
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/19079
Klíčová slova: věda;renesance;raný novověk;zkušenost;experiment;indukce;vědecká kooperace;institucionalizace.
Klíčová slova v dalším jazyce: science;renaissance;early modern period;experience;experiment;induction;scientific cooperation;institutionalization.
Abstrakt: Bakalářská práce "Snahy o reformu vědění v raně novověké filozofii - Francis Bacon" se zabývá analýzou a zhodnocením Baconových myšlenek týkajících se vybudování nové koncepce vědy. Proto je hlavní pozornost zaměřena na jeho projekt obnovení věd, jenž je zasazen do kontextu renesanční a raně novověké vědy. Práce se zabývá Baconovým přístupem k přírodní filozofii a jeho kritikou dosavadního poznání, neboť je důležitou součástí jeho programu. Zároveň je zde také poukázáno na neoprávněnost Baconovy kritiky. Podstatnou částí této práce je taktéž předložení Baconovy metodologie, jež má především induktivní a experimentální povahu. Na tu je rovněž pohlíženo z kritického hlediska, neboť se zde poukazuje i na nedostatky, které jsou v Baconově metodologii přítomné.
Abstrakt v dalším jazyce: Bachelor´s thesis "Efforts to reforms of the sciences in Early Modern Philosophy Francis Bacon" deals with analysis and evaluation of Bacon´s ideas about creating a new concept of science. Due to that, main attention is paid to his project of restoration of sciences, which is set in the context of renaissance and early modern science. Thesis is dealing with Bacon's approach to natural philosophy and his critique of existing knowledge because that is important part of his program. At the same time there is also pointed out the incompetency of Bacon's critique. Important part of this thesis is also submission of Bacon's methodology which mostly has inductive and experimental nature. It is also viewed from a critical perspective, because here is pointed out the shortcomings that are present in Bacon's methodology.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP Vera Leikepova.pdfPlný text práce994,31 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-leikepova_cerna.pdfPosudek vedoucího práce181,41 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-leikepova_benda.pdfPosudek oponenta práce177,69 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Leikepova_V.pdfPrůběh obhajoby práce435,43 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/19079

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.