Title: Snahy o reformy vědění v raně novověké filosofii.
Other Titles: Efforts to reforms of the sciences in Early Modern Philosophy - Francis Bacon
Authors: Leikepová, Věra
Advisor: Černá, Jana
Referee: Benda, Libor
Issue Date: 2015
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/19079
Keywords: věda;renesance;raný novověk;zkušenost;experiment;indukce;vědecká kooperace;institucionalizace.
Keywords in different language: science;renaissance;early modern period;experience;experiment;induction;scientific cooperation;institutionalization.
Abstract: Bakalářská práce "Snahy o reformu vědění v raně novověké filozofii - Francis Bacon" se zabývá analýzou a zhodnocením Baconových myšlenek týkajících se vybudování nové koncepce vědy. Proto je hlavní pozornost zaměřena na jeho projekt obnovení věd, jenž je zasazen do kontextu renesanční a raně novověké vědy. Práce se zabývá Baconovým přístupem k přírodní filozofii a jeho kritikou dosavadního poznání, neboť je důležitou součástí jeho programu. Zároveň je zde také poukázáno na neoprávněnost Baconovy kritiky. Podstatnou částí této práce je taktéž předložení Baconovy metodologie, jež má především induktivní a experimentální povahu. Na tu je rovněž pohlíženo z kritického hlediska, neboť se zde poukazuje i na nedostatky, které jsou v Baconově metodologii přítomné.
Abstract in different language: Bachelor´s thesis "Efforts to reforms of the sciences in Early Modern Philosophy Francis Bacon" deals with analysis and evaluation of Bacon´s ideas about creating a new concept of science. Due to that, main attention is paid to his project of restoration of sciences, which is set in the context of renaissance and early modern science. Thesis is dealing with Bacon's approach to natural philosophy and his critique of existing knowledge because that is important part of his program. At the same time there is also pointed out the incompetency of Bacon's critique. Important part of this thesis is also submission of Bacon's methodology which mostly has inductive and experimental nature. It is also viewed from a critical perspective, because here is pointed out the shortcomings that are present in Bacon's methodology.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFI)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BP Vera Leikepova.pdfPlný text práce994,31 kBAdobe PDFView/Open
vedouci-leikepova_cerna.pdfPosudek vedoucího práce181,41 kBAdobe PDFView/Open
oponent-leikepova_benda.pdfPosudek oponenta práce177,69 kBAdobe PDFView/Open
obhajoba-Leikepova_V.pdfPrůběh obhajoby práce435,43 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/19079

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.