Název: Dozor nad obecně závaznými vyhláškami obcí
Další názvy: Supervision over generally binding ordinance
Autoři: Jursová, Michaela
Vedoucí práce/školitel: Podhrázký, Milan
Oponent: Malast, Jan
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/20111
Klíčová slova: ústavní soud;normotvorba obcí;obecně závazná vyhláška;judikatura;místní samospráva;dozor
Klíčová slova v dalším jazyce: constitutional court;rule-making of municipality;generally binding ordinance;case law;local government;supervision
Abstrakt: Diplomová práce je rozdělena do pěti částí, které se snaží přiblížit problematiku obecně závazných vyhlášek. Dává si za cíl poskytnout čtenáři ucelený pohled od jejich vzniku, přes dozor nad nimi až po finální fázi případného zrušení. V kapitole první a druhé se práce věnuje vymezení obecně závazné vyhlášky a dozorovým mechanismům Ministerstva vnitra České republiky. V následujících dvou se zaměřuje na rozbor judikatury Ústavního soudu. První z kapitol nahlíží na judikaturu pohledem obecným a přibližuje čtenáři vývoj názoru Ústavního soudu ve vztahu k obecní normotvorbě a jejím mezím. V druhé z kapitol se zabývá analýzou konkrétního problému a to požíváním alkoholických látek na veřejném prostranství. Na závěr práce byly pro přehlednost uvedeny statistiky dle Odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra.
Abstrakt v dalším jazyce: The master thesis is divided into five chapters which are trying to introduce topic of generally binding ordinances. Thesis is setting a goal to provide comprehensive view of creation, supervision up to final stage including eventual cancellation. The first and second chapter is focusing on definition of generally binding ordinance and supervising mechanisms of department of Interior of Czech republic. Next two chapters are focusing on analysis of case law of Constitutional Court. First of those two is inspecting case law from general point of view and introducing topic to reader development of attitude of Constitutional Court towards general rule-making and its definition. Second of the chapters is dealing with analysis of specific problem of alcohol-drinking in public premises. As conclusion were published statistics according to Public Administration Supervising Department of department of Interior.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KSP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace Michaela Jursova.pdfPlný text práce2,3 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Jursova ved..pdfPosudek vedoucího práce246,89 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Jursova op..pdfPosudek oponenta práce236,79 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Jursova prot..pdfPrůběh obhajoby práce108,1 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/20111

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.