Název: Výukové experimenty s prvky skupiny uhlíku a jejich sloučeninami
Další názvy: Educational experiments with carbon group elements and their important compounds
Autoři: Štrejchýřová, Šárka
Vedoucí práce/školitel: Štrofová Jitka, Mgr. Ph.D.
Oponent: Sirotek Vladimír, PaedDr. CSc.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/28453
Klíčová slova: uhlík;křemík;germanium;cín;olovo;chemický pokus;návody na chemický pokus
Klíčová slova v dalším jazyce: carbon;silicon;germanium;tin;lead;chemical experiment;instructions for chemical experiments
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá prvky skupiny uhlíku, jejich významnými sloučeninami a obsahuje návody na jednoduché pokusy týkající se těchto prvků. Práce je rozdělena na tři části - teoretickou, didaktickou a praktickou. Teoretická část pojednává obecně o prvcích skupiny uhlíku a jejich sloučeninách - o jejich výskytu, fyzikálních a chemických vlastnostech, výrobě, použití a významných kyslíkatých a bezkyslíkatých sloučeninách. Didaktická část se zabývá postavením výuky chemie v RVP, metodami výuky a rolí laboratorního cvičení ve výuce chemie na základních i středních školách. V praktické části je shromážděno 17 návodů na jednoduché laboratorní experimenty týkající se prvků skupiny uhlíku a jejich sloučenin. Návody jsou upraveny tak, aby pokusy byly lehce proveditelné žáky či učiteli. V poznámce u každého pokusu je uvedena vhodnost pro žáky ZŠ či SŠ a přibližný čas na přípravu a provedení pokusu.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis focuses on carbon group elements, their important compounds and includes instructions for easy experiments concerning these elements.This thesis is divided into three parts theoretical, didactical and practical. The theoretical part deals with carbon group elements and their compounds in general about their occurrence, physical and chemical characteristics, production, application and important oxygenous and oxygenousless compounds. The didactical part focuses on the position of teaching chemistry in Framework education programme, methods of teaching and on the role of laboratory exercise in chemistry lessons at both elementary and high schools. The practical part includes 17 instructions on easy laboratory experiments that are concerning on carbon group elements and their compounds. They are adjusted so that all pupils and teachers could follow them. Each experiment contains a remark in which the level of difficulty is stated, if suitable for elementary or high school students as well as approximate time duration.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KCH)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Strejchyrova_uhlik.pdfPlný text práce2,09 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Strejchyrova_Sarka_VDP.pdfPosudek vedoucího práce628,74 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Strejchyrova_Sarka_ODP.pdfPosudek oponenta práce620,28 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Strejchyrova_Sarka_DP.pdfPrůběh obhajoby práce175,04 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/28453

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.