Název: Hudební tradice a rituály ve výchově dětí předškolního věku
Další názvy: Musical traditions and rituals in preschool education of children
Autoři: Marková, Eliška
Vedoucí práce/školitel: Mandysová Daniela, Doc. PaedDr.
Oponent: Lišková Štěpánka, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/37368
Klíčová slova: předškolní výchova;děti;tradice;rituály;hudební činnosti;písně
Klíčová slova v dalším jazyce: preschool education;children;traditions;rituals;musical activities;songs
Abstrakt: Bakalářská práce je zaměřena na tradice a rituály ve výchově dětí předškolního věku, které mohou být realizovány skrze hudební činnosti. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké zmínky již existují na dané téma, zda jsou hudební tradice a rituály pro dítě něčím významné a jaký vliv mají na jeho vývoj. V první části práce je popsána teorie tradic, která je rozdělena dle ročních dob a dále teorie rituálů, které hrají v mateřských školách velmi důležitou roli. Je zde uvedeno několik námětů, jak tradice a rituály realizovat právě hudební formou. Ve výzkumné části bylo klíčové zjistit to, jak učitelky v mateřských školách s tradicemi a rituály pracují, zda využívají ke své práci hudební činnosti a jaký význam dle nich rituály a tradice pro dítě mají. Součástí bakalářské práce je sborník rituálových písniček z vlastní tvorby, který by se mohl stát pomocníkem učitelek mateřských škol, maminek či tatínků.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis is focused on traditions and rituals in preschool education of children, which can be realized through musical activities. The aim of this bachelor thesis was to find out what mentions on a given topic already exist, how the musical traditions and rituals are important for children and how it affects the child's development. The theory of traditions is described in the first part, which is divided according to the four seasons and the theory of rituals, which is very important in kindergartens. There is mentioned a few ideas on how to realize traditions and rituals in and musical form. In the research part, it was crucial to find out how teachers work with traditions and rituals, whether they use musical activities for their work, and how they are traditions and tituals important. Part of the bachelor thesis is a collection of ritual songs of my own work, which could help teachers, mothers or dads.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KHK)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Hudebni tradice a ritualy ve vychove deti predskolniho veku_Markova Eliska_2019_final.PDFPlný text práce5,54 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Markova_BP_vedouci_Ma.pdfPosudek vedoucího práce344,92 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Markova_BP_oponent_Li.pdfPosudek oponenta práce365,36 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Markova.pdfPrůběh obhajoby práce336,8 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/37368

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.