Název: Rozdíly v předávání historické paměti holocaustu v českých židovských rodinách a ve vzdělávacím systému.
Další názvy: Differences in the transmission of historical memories of the Holocaust in Czech Jewish families, and the education system.
Autoři: Caisová, Jana
Vedoucí práce/školitel: Tydlitátová Věra, Mgr. Th.D.
Oponent: Kobes Tomáš, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/37632
Klíčová slova: paměť;kolektivní paměť;historická paměť;holocaust;historie;kvalitativní výzkum;sociologie
Klíčová slova v dalším jazyce: memory;historical memory;collective memory;holocaust;history;history;qualitative research;sociology
Abstrakt: Téma bakalářské práce se zaměřuje na historickou paměť holocaustu a na její předávání v českých židovských rodinách a ve vzdělávacím systému. Historická paměť je jev, díky kterému se definuje paměť jedince v závislosti na jeho sociálním prostředí. Jedinec poté přebírá a ztotožňuje se s událostmi, které daný národ či kolektiv považuje za důležité. Cílem této práce je analyzovat, jakým způsobem se předává historická paměť holocaustu v českých židovských rodinách a ve vzdělávacím systému a jak se v těchto institucích obsah a forma předávání historické paměti holocaustu liší. Práce bude provedena formou kvalitativního výzkumu, následný sběr dat pak bude probíhat formou polostrukturovaného rozhovoru.
Abstrakt v dalším jazyce: The topic of the bachelor thesis focuses on the historical memory of the Holocaust and on its handing over in Czech Jewish families and in the educational system. Historical memory is a phenomenon that defines an individual's memory according to his social environment. The individual then takes over and identifies with the events that the nation or team considers important. The aim of this work is to analyze how the historical memory of the Holocaust is passed on in Czech Jewish families and in the educational system and how the content and form of the historical memory of the Holocaust differ in these institutions. The thesis will be carried out in the form of qualitative research, the subsequent data collection will take the form of a semi-structured interview.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Jana-Caisova_Bakalarska-prace_2019.pdfPlný text práce1,96 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Jana Caisova posudek_vedouciho.pdfPosudek vedoucího práce147,7 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Caisova_opbp.pdfPosudek oponenta práce178,85 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Caisova.PDFPrůběh obhajoby práce139,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/37632

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.