Název: Pozitivní komunikace v MŠ
Další názvy: Positive communication in nursery school
Autoři: Janoušková, Aneta Nina
Vedoucí práce/školitel: Černík Roman, Mgr. et MgA.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/39254
Klíčová slova: pozitivní komunikace;mateřská škola;emoce;mozek;respekt;hranice;empatie;dítě;dospělý;vzdělávání
Klíčová slova v dalším jazyce: positive communication;nursery school;emotion;brain;respect;boundary;empathy;child;adult;education
Abstrakt: Bakalářská práce má teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány metody a přístupy ke komunikaci s dětmi. První je metoda FLIP IT, která ve čtyřech krocích pracuje s emocemi, zdůrazňuje potřebu hranic a nabádá děti k samostatnému řešení problémů. Druhým přístupem je Komunikace v souladu s fungováním mozku, kde je popsáno, jak funguje mozek, pokud se cítí ohrožen a zaplaví ho emoce a jak se podle toho chovat a komunikovat. Třetí je popsán přístup Respektovat a být respektován, který opět velmi podrobně pracuje s emocemi a respektujícím vztahem dospělého a dítěte. To co mají tyto přístupy společné jako na závěr popsané jako Pozitivní komunikace. V praktické části jsou zpracovány odpovědi z dotazníku, který zjišťoval jaké věty a jejich formulace učitelé nejčastěji používají, zda jim dělá problém formulovat je pozitivně.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis has a theoretical and practical part. The theoretical part focuses on methods and approaches related to the communication with children. Firstly, there is discussed 'Flip it' method, which works with emotions, emphasises the need of boundaries and encourages children to solve problems independently based on four steps. The second approach is so-called 'Brain-Related Communication', which describes how the brain works if the child feels threatened while he or she is full of emotions. Furthermore, it discusses how to behave and accordingly communicate. Third examined approach is so called 'Respect and be respected'. This approach focuses also on emotions and a respected relationship between an adult and a child. In summary, all of the approaches mentioned above have in common positive communication. In relation to the practical part, the used method is the questionnaire and the acquired data has showed what sentence and its formulation is most often used by teachers, whether it is difficult to formulate them positively.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Pozitiv.kom._Janouskova.pdfPlný text práce1,95 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Janouskova VP.pdfPosudek vedoucího práce106,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Janouskova OP.docPosudek oponenta práce40 kBMicrosoft WordZobrazit/otevřít
Janouskova O022.pdfPrůběh obhajoby práce20,76 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/39254

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.