Název: Diskriminace v zaměstnání
Další názvy: Employment discrimination
Autoři: Čížek, Miroslav
Vedoucí práce/školitel: Hromada Miroslav, Mgr. Ph.D.
Oponent: Lindová Jana, JUDr. et PaedDr. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41365
Klíčová slova: diskriminace;právo;rovnost;rovné zacházení;zaměstnání;antidiskriminační právo;zákaz diskriminace
Klíčová slova v dalším jazyce: discrimination;law;equality;equal treatment;employment;anti-discrimination law;prohibition of discrimination
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá diskriminací v zaměstnání. Zákaz diskriminace je jedním ze základních principů právního řádu České republiky. Cílem práce je tedy podat souhrnný přehled o antidiskriminačních předpisech, které se týkají oblasti zaměstnání, přičemž tohoto je dosaženo analýzou právních předpisů České republiky (největší důraz je kladen na zákon antidiskriminační a zákoník práce) a právních předpisů mezinárodních organizací, jako je Mezinárodní organizace práce, Organizace spojených národů, Rada Evropy a Evropská unie. Práce dále uvádí přehled jednotlivých diskriminačních důvodů, např. rasa, pohlaví, věk, náboženství, a rozvádí i možnosti ochrany, které se osobám nabízejí v případě diskriminace v zaměstnání s důrazem na možnost soudní ochrany. Na to navazuje poslední část práce, ve které je proveden rozbor judikátů týkajících se diskriminace v zaměstnání. Jsou zde uvedeny jak judikáty českých soudů, tak judikáty Soudního dvora Evropské unie, které ukazují vývoj aplikace antidiskriminačního práva v praxi.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis deals with discrimination in employment. The prohibition of discrimination is one of the basic principles of the Czech legal system. The aim of the thesis is to provide a summary of anti-discrimination regulations related to the area of employment, which is achieved by analyzing the legislation of the Czech Republic (the greatest emphasis is placed on the anti-discrimination and labor laws) and legislation of international organizations such as the International Labor Organization, United Nations, The Council of Europe and The European Union. The thesis also gives an overview of individual discriminatory reasons, such as race, gender, age, religion, and also explores the possibilities of protection offered to people in the event of discrimination in employment, with emphasis on the possibility of judicial protection. This is followed by the last part of the thesis, which analyzes the case law concerning discrimination in employment. Both the case law of the Czech courts and the case law of the Court of Justice of the European Union, which show the development of the application of anti-discrimination law in practice, are listed here.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace.pdfPlný text práce1,01 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Cizek-1.pdfPosudek vedoucího práce907,57 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Cizek-2.pdfPosudek oponenta práce1,47 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Cizek Miroslav.pdfPrůběh obhajoby práce267,33 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41365

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.