Název: Site specific-instalace
Další názvy: Site-specific instalation
Autoři: Šafrová, Karolína
Vedoucí práce/školitel: Morávek Jan, MgA.
Oponent: Provazník Pavel, MgA.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/42069
Klíčová slova: site-specific instalace;busty;socha;malba;psychika;sádra;barvy;lokace;deprese
Klíčová slova v dalším jazyce: site-specific instalation;busts;sculpture;painting;psychic;colours;lokacion;gypsum;depresion
Abstrakt: Jedná se o site-specific instalaci, která se skládá z několika částí. čtrnáct bust, které jsou modelovány v sádře na konstrukci z pletiva juty a drátů, následné drážky škrábance a vrypy jsou provedeny různými nástroji, jako jsou vrtáky, rydla, nože a dláta. Následně jsou kolorovány akrylovými a temperovými barvami a tento proces je několikrát opakován až do finálního výsledku. Výsledná podoba busty je umocněna nátěrem přípravku na parkety, aby dostala lepší barevnosti, barvy jsou jinak v dosti savé sádře lehce kalné. Další část díla tkví v instalaci, která je provedena v místě, které koresponduje s myšlenkou a duchem námětu. Jedná se o opuštěný prostor v dezolátním stavu, který odráží náladu díla. Busty jsou instalované na zdi objektu reliéfním obrazovým způsobem, aby působily jako celistvý objekt. Podmalba stěny pro instalaci bust je zvolena černou akrylovou barvou, aby upozorňovala na temné zákoutí myšlenek, které mají busty představovat. Do díla jsou dále použity sprejové barvy, aby umocnily expresivitu a agresi okamžiku, kdy zlá myšlenka dokáže ranit. Celkový efekt a dojem z díla by měl působit živě a citově zabarveně.
Abstrakt v dalším jazyce: This site-specific installation consists of several vital elements. The construction of 14 plaster busts has been made of jute and wires. The surface has been textured using several tools, e.g. knives, chisels, drills and gravers. The busts have then been painted in several coats of acrylic and tempera paint and finished utilising a parquet lacquer. Plaster is a very absorbent material, therefore colours applied to it tend to be blurry. The final finish eliminates this process and improves the final colour saturation. The location of the installation is vital as it reflects and underlines the theme of the artwork. The piece has been located in an abandoned and neglected site. The busts are placed on the wall as reliefs in order to achieve the effect of a completed object. The busts symbolise dark aspects of thoughts, this is underlined by the background wall which has been painted black with acrylic paint. Spray paints have also been used in order to underline the aggressive and expressive nature of a moment in which dark thoughts can cause harm. The overall effect of the artwork aims to be vibrant and emotional.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KVU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BcA. Karolina Safrova- Diplomova prace MgA..pdfPlný text práce14,13 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Safrova.docPosudek vedoucího práce54,5 kBMicrosoft WordZobrazit/otevřít
Safrova.docxPosudek oponenta práce43,09 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
Safrova.pdfPrůběh obhajoby práce257,92 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/42069

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.