Název: Možnosti interpretace movitých a nemovitých artefaktů z pohledu archeoastronomie
Další názvy: Possibilities of interpretation of movable and immovable artifacts from the point of view of archaeoastronomy
Autoři: Švehla, Jiří
Vedoucí práce/školitel: Krištuf Petr, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/45896
Klíčová slova: archeoastronomie;etnoastronomie;historie astronomie
Klíčová slova v dalším jazyce: archaeoastronomy;ethnoastronomy;history of astronomy
Abstrakt: Cílem práce je představit potenciálnímu čtenáři archeoastronomii. Postupně jsou v jednotlivých kapitolách rozebrány základní aspekty, se kterými archeoastronomie v současnosti pracuje. Tyto aspekty jsou výsledkem historického vývoje, jenž je v práci stručně představen. Společenská role pozorování vesmírných těles mimo hranice západní astronomie, je ilustrována na příkladech archaických komunit popsaných v etnografických pramenech. Stěžejní část archeoastronomie tvoří výzkum vlivu kosmických těles na nemovité a méně pak movité artefakty, který je rovněž představen. Možnou podobu archeoastronomického výzkumu v práci reprezentuje výzkum orientace hrobových jam kultury se šňůrovou keramikou. Závěr kvalifikační práce tvoří kapitola zaměřující se na popularizační potenciál archeoastronomie.
Abstrakt v dalším jazyce: The main aim of the thesis is to present archaeoastronomy to potencional reader. Every chapter discusses some basic aspect, with whom archaeoastronomy works. These aspects are result of historical development, which is presented in the text. Social role of celestial phenomena, beyond the boundaries of western astronomy, is illustrated by the examples of indigenous communities. Main part of archaeoastronomy is the research of the influence of cosmic bodies on immovable and less on movable artifacts. The research is also presented in the thesis. Possible form of archaeoastronomical research represents the research of orientation of graves belonging to corded ware culture. The end of the thesis focuses on popularization potential of archaeoastronomy.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace - Archeoastronomie.pdfPlný text práce2,04 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Svehla-obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce817,56 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Svehla-oponent.pdfPosudek oponenta práce675,67 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Svehla-vedouci.pdfPosudek vedoucího práce842,32 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/45896

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.