Název: Problematika přechodu žáků z prvního stupně ZŠ na druhý stupeň ZŠ
Další názvy: Problematic of transition pupils from lower primary school to upper primary school
Autoři: Manová, Tereza
Vedoucí práce/školitel: Boháčová Aneta, Mgr.
Oponent: Komzáková Martina, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48485
Klíčová slova: první stupeň zš;druhý stupeň zš;přechod z prvního stupně zš na druhý stupeň zš;problematika přechodu
Klíčová slova v dalším jazyce: 1st elementary school;2nd elementary school;transition from the 1st to 2nd elementary school;problems of transition
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá problematikou přechodu žáků z prvního stupně ZŠ na druhý stupeň ZŠ. Cílem je zjistit, jak přechod na druhý stupeň ZŠ vnímají žáci i učitelé, s jakými obtížemi se při přechodu na vyšší stupeň vzdělávání žáci i samotní učitelé druhého stupně potýkají a zda je možné vyvodit nějaká doporučení, která by tento přechod žákům i učitelům usnadnila a učinila tedy přechod na druhý stupeň efektivnějším procesem. Teoretická část je zaměřena na vývoj dítěte ve školním věku. Sleduje druhy přechodů z primárního na sekundární stupeň základního vzdělávání (v České republice i v evropských zemích) a zaměřuje se na kritická místa přechodu. V praktické části byl proveden kvantitativně - kvalitativní výzkum metodou dotazníků a rozhovorů vlastní tvorby. Dotazníkové šetření bylo vytvořeno pro žáky 6. ročníku a rozhovory pro učitele 5. a 6. ročníků. Popisná analýza sleduje postoje žáků i učitelů k přechodu z prvního stupně na druhý stupeň ZŠ akomparací výpovědí žáků a učitelů dospívá k návrhu možných doporučení pro pedagogickou praxi.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis addresses the issue of transition of pupils from the lower primary school to upper primary school. The aim is to ascertain how transition to the second level of primary school is perceived by pupils and teachers, which difficulties pupils and teachers face during transition to the higher level of education and whether it is possible to deduce any recommendations which would make this transition easier for pupils and teachers and therefore make transition to the second level a more effective process. The theoretical part focuses on the development of the child at school age. It observes types of transitions from the primary to the secondary level of primary education (in the Czech Republic and in European countries) and focuses on critical transition points. Quantitative- qualitative research was performed in the practical part using questionnaires and interviews which I created myself. The questionnaire survey was created for the pupils in year 6 and the interviews for teachers in year 5 and 6. The descriptive analysis observes attitudes held by pupils and teachers regarding transition from the first to the second stage of primary school and, by comparing statements made by pupils and teachers, arrives at a proposal of possible recommendations for pedagogical practice.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace_Manova.pdfPlný text práce1,31 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Manova_oponent.pdfPosudek oponenta práce236,14 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Manova_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce266,76 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Manova_obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce172,52 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48485

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.