Název: Studium obsahových látek rezavce šikmého
Další názvy: Study of content substances of chaga
Autoři: Žemlička, Matěj
Vedoucí práce/školitel: Richtr Václav, Doc. Mgr. CSc.
Oponent: Šrámová Alena, Mgr.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/50256
Klíčová slova: rezavec šikmý;tenkovrstvá chromatografie;betulin;triterpenoidy;extrakce;semimikrotechnika;saponifikace
Klíčová slova v dalším jazyce: chaga;thin-layer chromatography;betulin;triterpenoids;extraction;semimicrotechnology;saponification
Abstrakt: Téma práce se zabývá studiem obsahových látek rezavce šikmého, především betulinu. Na počátku práce se výzkum zabývá vhodným výběrem rozpouštědla, kterým lze extrahovat produkt s výhodným množstvím o relativní čistotě. V průběhu práce došlo k saponifikaci produktů ethanolickým roztokem hydroxidu draselného a následně k tenkovrstvé chromatografii meziproduktů. Tato metoda ukázala shodnou stopu s betulinem.
Abstrakt v dalším jazyce: The topic of the thesis deals with the study of the content substances of Chaga, especially betulin. At the beginning of the work, the research deals with the appropriate selection of a solvent by which a product with a favorable amount of relative purity can be extracted. In the course of the work, the products were saponified with an ethanolic solution of potassium hydroxide and subsequently thin-layer chromatography of the intermediates. This method showed the same trace as betulin.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KCH)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace_Zemlicka.pdfPlný text práce2,09 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
hodnoceni BP 22 Richtr - Zemlicka.pdfPosudek vedoucího práce101,96 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek BP 22 Sramova - Zemlicka.pdfPosudek oponenta práce168,67 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
M. Zemlicka, prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce26,67 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50256

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.