Název: Zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví
Další názvy: Cancellation and settlement of co-ownership
Autoři: Staněk, Vít
Vedoucí práce/školitel: Dvořák Tomáš, Doc. JUDr. Ph.D.
Oponent: Šíma Alexander, JUDr.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52082
Klíčová slova: podílové spoluvlastnictví;zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví;spoluvlastnický podíl.
Klíčová slova v dalším jazyce: co-ownership;cancellation and settlement of co-ownership;co-ownership share.
Abstrakt: Diplomová práce je zaměřena na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví. Cílem práce je analyzovat případy, kdy se jeden ze spoluvlastníků rozhodne ze vztahu odejít. Práce se skládá z úvodu, sedmi částí a závěru. V první části se autor věnuje základní charakteristice podílového spoluvlastnictví, vybraných základních prvků tohoto institutu, jako jsou například předmět nebo spoluvlastnický podíl. Následně je práce zaměřena již na samotné zrušení a vypořádání spoluvlastnictví, v tomto ohledu je rozdělena na podkapitoly, a to dle způsobů zrušení a vypořádání. Do samostatného oddílu je také zařazen poměrně nový právní institut, a to oddělení ze spoluvlastnictví. V závěru práce autor přidává komparaci se zahraniční, a sice německou právní úpravou, která je dle jeho názoru nejbližší naší tuzemské úpravě. Autor se dále pokouší přidat vlastní úvahy na rozebíranou problematiku včetně zhodnocení právní úpravy.
Abstrakt v dalším jazyce: The diploma thesis focuses on the cancellation and settlement of co-ownership. The aim of the thesis is to analyse cases when one of the co-owners decides to leave the relationship. The thesis consists of an introduction, 7 parts and a conclusion. In the first part, the author discusses the basic characteristics of co-ownership, selected basic elements of this institute, such as the subject or co-ownership share. Subsequently, the thesis focuses on the cancellation and settlement of co-ownership itself, the thesis is divided into subchapters in this respect, according to the methods of cancellation and settlement. A relatively new legal institution, namely the separation from co-ownership, is also included in a separate chapter. At the end of the work, the author makes a comparison with foreign, namely German legislation, which, in the author's opinion, is the closest to our domestic legislation. The author also attempts to add his own reflections on the issue under discussion, including an evaluation of the legal regulation.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace - Zruseni a vyporadani podiloveho spoluvlastnictvi - Vit Stanek, R18M0391P.pdfPlný text práce942,47 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek vedouciho Stanek.pdfPosudek vedoucího práce392,62 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta Stanek.pdfPosudek oponenta práce334,71 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba Stanek.pdfPrůběh obhajoby práce265,6 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52082

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.