Název: Symbol a symbolika v právu
Další názvy: Symbol and symbolism in law
Autoři: Bibko, Igor
Vedoucí práce/školitel: Lojek Antonín, JUDr. Ph.D.
Oponent: Valentová Vendulka, JUDr. et Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52439
Klíčová slova: symbol;symbolika;heraldika;erby;znaky;znamení;právo na znak;heraldická výzdoba
Klíčová slova v dalším jazyce: symbol;symbolism;heraldry;family coats of arms;coats of arms;signs;right to the sign;heraldic decoration
Abstrakt: Diplomová práce ve své první kapitole v krátkosti pojednává o symbolech a symbolice v právu a poté se již blíže zaměřuje pouze na oblast heraldiky a její vztah k právní vědě. Druhá kapitola podává ucelený pohled na samotnou oblast heraldiky, tedy její podstatu, původ, vývoj a zásady. V závěru druhé kapitoly je rozebráno dílo středověkého italského právníka Bartola de Saxoferrata Tractatus de Insigniis et Armis, a to ve vztahu k udělení, nabytí a zániku práva na znak. Třetí kapitola se věnuje erbu jako symbolu. Čtvrtá a pátá kapitola popisuje heraldickou výzdobu na vybraných památkách a její vztah k právní symbolice. Závěr práce poukazuje na důležitost heraldiky v historii a nadto se zabývá vztahem mezi heraldikou a českým právním řádem, a to s ohledem na stále platný zákon č. 61/1918 Sb., jímž se zrušují šlechtictví, řády a tituly.
Abstrakt v dalším jazyce: In its first chapter, the diploma thesis briefly discusses symbols and symbolism in law and then focuses more closely only on the area of heraldry and its relationship to jurisprudence. The second chapter provides a comprehensive view on the field of heraldry itself, thus its essence, origin, development and principles. At the end of the second chapter, the work of the medieval Italian lawyer Bartolo de Saxoferrato Tractatus de Insigniis et Armis is analyzed in relation to the granting, acquisition and termination of the right to a sign. The third chapter deals with the coat of arms as a symbol. The fourth and fifth chapters describe heraldic decoration on selected monuments and its relationship to legal symbolism. The conclusion of the work points to the importance of heraldry in history and also deals with the relationship between heraldry and the Czech legal order, with regard to the still valid Act No. 61/1918 Coll., which abolishes nobility, orders and titles.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPD)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Symbol a symbolika v pravu - DP.pdfPlný text práce3,85 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP - Bibko.pdfPosudek vedoucího práce544,76 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
OP - Bibko.pdfPosudek oponenta práce589,29 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pr - Bibko.pdfPrůběh obhajoby práce260,09 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52439

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.