Název: Návrh naučné stezky se zaměřením na matematiku 1. stupně ZŠ v okolí města Nýřany
Další názvy: Design of educational trail focused on mathematics at 1st grade of elementary school around the town Nýřany
Autoři: Šauerová, Karolína
Vedoucí práce/školitel: Frank Jan, Mgr. Ph.D.
Oponent: Honzík Lukáš, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2024
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/56847
Klíčová slova: naučná stezka;mezioborovost;orientační běh;matematické úlohy
Klíčová slova v dalším jazyce: educational trail;interdisciplinarity;orienteering;mathematical tasks
Abstrakt: Diplomová práce mapuje zapojení orientačního běhu do hodin matematiky, zkoumá jeho využití i v jiných předmětech. V této práci podrobně rozebíráme matematické úlohy, které jsou vhodné pro využití k naučným stezkám, zde konkrétně na trasu orientačního závodu. V teoretické části rozebíráme rozvoj matematického myšlení dle RVP ZV a dalších odborných publikací a více si přibližujeme specifika orientačního běhu, trénink na tento běh a přípravy na závod. V praktické části se pak zaměřujeme na matematické úlohy, jak přispívají k očekávaným výstupům žáka v souladu s RVP ZV a ŠVP ZŠ Nýřany, výběr jednotlivých úloh a postupy žáků při jejich řešení. Rozebíráme zde ověřování těchto úloh ve třetím a čtvrtém ročníku a v rámci kvalitativního a kvantitativního výzkumu měříme posun žáků z tohoto hlediska.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis explores the integration of orienteering into math subject and examines its use in other subjects. This work provides a detailed analysis of mathematical problems that are suitable for use in educational trails, specifically for orienteering races. The theoretical section discusses the development of mathematical thinking according to the Framework Educational Program for Elementary Education (RVP ZV) and other academic publications, and delves into the specifics of orienteering, including training and preparation for races. In the practical section, the focus is on mathematical tasks and how they contribute to the expected student outcomes in line with RVP ZV and the School Educational Program (ŠVP) of Nýřany Elementary School. This section also discusses the verification of these tasks in the third and fourth grades, and within the context of qualitative and quantitative research, measures the progress of students from this perspective.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KMT)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Sauerova - DP.pdfPlný text práce4,17 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG-FrankJ-268091.pdfPosudek vedoucího práce66,4 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG-HonzikL-97564.pdfPosudek oponenta práce64,51 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Protokol Sauerova.pdfPrůběh obhajoby práce378,6 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/56847

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.