Title: Dramatické činnosti a rozvoj emocí u dětí předškolního věku
Other Titles: Drama activities and the emotional development in preschool children
Authors: Bokrová, Kateřina
Advisor: Gažáková Eva, MgA. Ph.D.
Referee: Černíková Marie, MgA. Ph.D.
Issue Date: 2024
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/57258
Keywords: emoce;předškolní dítě;dramatická výchova;loutka jako motivace;práce s emocemi v mateřské škole
Keywords in different language: emotions;a preschool child;drama education;puppet as motivation;working with emotions in kindergarten
Abstract: Bakalářská práce se zabývá rozvojem emocí u dětí v předškolním věku prostřednictvím metod a technik dramatické výchovy během vzdělávacího procesu v MŠ. Cílem práce bylo vytvoření metodického zásobníku zacíleného právě na práci s emocemi a jejich projevy. Zásobník byl vytvořený s oporou o teoretickou část práce, která charakterizuje dělení emocí, jejich spojitost s mozkem a také jejich vývoj u dětí v předškolním věku. Dále je v ní obsaženo, jak s emocemi pracovat dle RVP PV a prostřednictvím dramatické výchovy. V praktické části je prezentován zásobník dramatických aktivit včetně průběhu realizace se zkušební skupinou dětí a následné evaluace. Metodický zásobník poskytuje inspiraci, jak lze využít metod dramatické výchovy pro rozvoj emocí u předškolních dětí v MŠ.
Abstract in different language: The bachelor work focuses on the development of emotions in preschool children through methods and techniques of dramatic education during the educational process in kindergarten. The aim of the thesis was to create a methodological stack specifically targeting work with emotions and their expressions. The stack was created with support of the theoretical part of the work, which characterizes the classification of emotions, their connection to the brain, and their development in preschool children. It also includes how to work with emotions according to the Framework Educational Program for Preschool Education and through dramatic education. The practical part presents a stack of dramatic activities, including the implementation process with a trial group of children and subsequent evaluation. The methodological stack provides inspiration on how to use dramatic education methods for the development of emotions in preschool children in kindergarten.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPG)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bakala_r_ska_ pra_ce_Kater_ina Bokrova__k odevzda_ni__24.4.pdfPlný text práce1,33 MBAdobe PDFView/Open
Hodnoceni vedouci BP_st. Katerina Bokrova.pdfPosudek vedoucího práce4,59 MBAdobe PDFView/Open
Posudek oponentky_BP_BOKROVA.pdfPosudek oponenta práce272,16 kBAdobe PDFView/Open
Bokrova K..pdfPrůběh obhajoby práce19,86 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/57258

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.