Full metadata record
DC pole | Hodnota | Jazyk |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Zloch Zdeněk, Doc. Ing. CSc. | |
dc.contributor.author | Sušanková, Karolína | |
dc.contributor.referee | Richtr Václav, Doc. Mgr. CSc. | |
dc.date.accepted | 2016-9-5 | |
dc.date.accessioned | 2017-02-21T09:45:54Z | - |
dc.date.available | 2015-3-15 | |
dc.date.available | 2017-02-21T09:45:54Z | - |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.date.submitted | 2016-6-27 | |
dc.identifier | 65018 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11025/24267 | |
dc.description.abstract | Tato diplomová práce se zabývá extrakcí antokyanových barviv z rostlinných materiálů a potravin a jejich důkazem v těchto materiálech. V práci je popsáno několik laboratorních postupů, kterými lze odlišit antokyany od ostatních přírodních barviv a od barviv syntetických, založených na jejich unikátních vlastnostech. Také navrhuji jednoduché pokusy využitelné ve škole, které nejsou náročné na chemikálie a které využívají právě jejich chemických vlastností. V teoretické části je popsána struktura antokyanů, výskyt a význam, vlivy, které mají vliv na jejich barevnost a také problematika dobarvování potravin a problémy s uchováváním potravin, které jsou barveny antokyany. | cs |
dc.format | 40 s. (62 974 znaků) | cs |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | cs |
dc.publisher | Západočeská univerzita v Plzni | cs |
dc.relation.isreferencedby | https://portal.zcu.cz/StagPortletsJSR168/CleanUrl?urlid=prohlizeni-prace-detail&praceIdno=65018 | - |
dc.rights | Plný text práce je přístupný bez omezení. | cs |
dc.subject | antokyany | cs |
dc.subject | školní pokusy | cs |
dc.subject | chromatografie | cs |
dc.title | Chemické vlastnosti antokyaninů využitelné k jejich důkazu a stanovení v potravinách | cs |
dc.type | diplomová práce | cs |
dc.thesis.degree-name | Mgr. | cs |
dc.thesis.degree-level | Navazující | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogická | cs |
dc.thesis.degree-program | Učitelství pro střední školy | cs |
dc.description.result | Obhájeno | cs |
dc.rights.access | openAccess | en |
dc.description.abstract-translated | This diploma thesis deals with the extraction of anthocyans pigments from plant materials and foodstuffs and their proof in these materials. I describe several laboratory experiments that distinguish anthoyanins from other natural pigments and synthetic pigments. These methods are based on their unique chemical characteristics. I also suggest simple experiments, which can be used in schools. These experiments require only minimum chemicals. The theoretical part describes the structure of anthocyanins, their occurence and importance and also factors affecting their color. There is also mentioned the issue of food coloring and problems with storage of food which are colored with anthocyanins pigments. | en |
dc.subject.translated | anthocyanins | en |
dc.subject.translated | school experiments | en |
dc.subject.translated | chromatography | en |
Vyskytuje se v kolekcích: | Diplomové práce / Theses (KCH) |
Soubory připojené k záznamu:
Soubor | Popis | Velikost | Formát | |
---|---|---|---|---|
Karolina Susankova- diplomova prace.pdf | Plný text práce | 2,16 MB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Susankova_Karolina_VDP.pdf | Posudek vedoucího práce | 392,19 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Susankova_Karolina_ODP.pdf | Posudek oponenta práce | 421,44 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Susankova_Karolina_DP.pdf | Průběh obhajoby práce | 208,09 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam:
http://hdl.handle.net/11025/24267
Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.