Název: Krásná duše a její opak v literatuře a estetickém cítění romantismu
Další názvy: Beautiful soul and its opposite in romanticism (literature, aesthetics)
Autoři: Routová, Klára
Vedoucí práce/školitel: Blahutková Daniela, Mgr. Ph.D.
Oponent: Doubravová Jarmila, Prof. PhDr. CSc.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/31472
Klíčová slova: krásná duše;romantismus;opak krásné duše;victor hugo;mary wollstonecraft shelleyová;johann wolfgang goethe;faust;frankenstein neboli moderní prométheus;chrám matky boží v paříži;francouzský romantismus;německý romantismus;anglický romantismus;friedrich schiller.
Klíčová slova v dalším jazyce: the beautiful soul;romanticism;the opposite of the beautiful soul;victor hugo;mary wollstonecraft shelley;johann wolfgang goethe;faust;frankenstein or the modern prometheus;the hunchback of notre-dame;french romanticism;german romanticism;english romanticism;friedrich schiller.
Abstrakt: Práce nejprve představí termín krásná duše v německém estetickém myšlení, především u Friedricha Schillera, v souvislosti s jeho pojetím možného harmonického spojení smyslovosti a duchovnosti v člověku. Schiller však stojí na prahu moderny, kde romantismus nápadně nachází zálibu i ve studiích možných odchylek, zvláštností a extrémů lidské duše v etickém i estetickém ohledu. Práce obecněji představí související estetické preference a poté se zaměří na vybrané příklady romantické literatury a bude uvažovat, jaké vazby k tématu krásné duše lze vykázat v souvislosti se zájmem romantiků o ošklivost, o to, co je zvláštní, co je esteticky i eticky mimo normu, především se pokusí vyložit určité literární postavy a dějové konstelace jako konkrétní ztvárnění této problematiky. Autory, které práce rozebírá jsou V. Hugo, M. W. Shelley a J. W. Goethe.
Abstrakt v dalším jazyce: The work firstly introduce the term of "beautiful soul" in German aesthetic thinking, especially in Friedrich Schiller, in connection with his concept of possible harmonious connection of sense and spirituality in man. Schiller, however, stands on the threshold of modernity, where romanticism is also striking in the study of possible deviations, peculiarities and extremes of the human soul in an ethical and aesthetic sense. The work will more generally introduce the related aesthetic preferences and then focus on selected examples of romantic literature and will consider what ties to the theme of the beautiful soul can be revealed in the context of the romance's interest in ugliness, what is strange, aesthetically and ethically out of the ordinary, above all, attempt to interpret certain literary characters and story constellations as a specific rendering of this issue. The authors that discuss the work are V. Hugo, M. W. Shelley and J. W. Goethe.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Routova Klara - Krasna duse a jeji opak v literature a estetickem citeni romantismu.pdfPlný text práce825,99 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
routova_blahutkova.pdfPosudek vedoucího práce680,82 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
routova_doubravova.pdfPosudek oponenta práce605,46 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
routova_O.pdfPrůběh obhajoby práce276,19 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/31472

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.