Title: | Stravovací zvyklosti žáků 2. stupně základních škol |
Other Titles: | Dietary Habits of Lower - Secondary school Pupils |
Authors: | Vanická, Pavlína |
Advisor: | Svoboda Michal, PhDr. Mgr. Ph.D. |
Referee: | Klimtová Václava, Mgr. |
Issue Date: | 2018 |
Publisher: | Západočeská univerzita v Plzni |
Document type: | diplomová práce |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/32986 |
Keywords: | výživa;stravovací zvyklosti;výživové potřeby dítěte;živiny;vitamíny;minerální látky;pitný režim;jídelní preference a averze |
Keywords in different language: | nutrition;dietary behaviour;children's nutritional requirements;nutrients;vitamins;minerals;water intake;food preferences and aversions |
Abstract: | Tato diplomová práce se zabývá stravovacími zvyklostmi žáků na 2. stupni základních škol. V teoretické části jsem nejprve definovala výživové potřeby dítěte - jaká je jejich energetická potřeba, optimální příjem živin, vitamínů, minerálních látek a v neposlední řadě důležitost pitného režimu. V další části jsem se věnovala vývoji jídelního chování, které se formuje již v kojeneckém období. Zabývala jsem se utvářením stravovacích návyků, preferencí a averzí k jídlu. Další část práce byla zaměřena na vliv rodiny a školy při utváření stravovacích zvyklostí dítěte. Praktická část má výzkumný charakter. Výzkumná sonda si kladla za cíl zjistit, jaké jsou stravovací zvyklosti žáků 2. stupně základních škol. Jaká je spotřeba, četnost, preference určitých druhů potravin a jaká je rozdílnost stravovacích návyků mezi určitými ročníky. |
Abstract in different language: | The aim of this thesis is to investigate dietary behaviour of children at the primary school, ages between 11 and 15. In the theoretical part I firstly defined children's nutritional requirements, namely their required energy intake, nutrients and minerals and the importance of water intake. Secondly, I investigated the development and changes of dietary behaviour which begins to form already at the toddler age. I focused on how the dietary behaviour is established and what influences food preferences and aversions. Thirdly, I explored the environmental and social factors impacting the dietary behaviour such as family and school. The practical part of the thesis is an actual research into the dietary behaviour of children at a particular primary school. The questionnaire aimed to show the volume, frequency and food group preferences as well as the differences in the dietary behaviour amongst individual school grades. |
Rights: | Plný text práce je přístupný bez omezení. |
Appears in Collections: | Diplomové práce / Theses (KPS) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
DP Vanicka 2018.pdf | Plný text práce | 1,96 MB | Adobe PDF | View/Open |
Vanicka-oponent.pdf | Posudek oponenta práce | 248,92 kB | Adobe PDF | View/Open |
Vanicka-vedouci.pdf | Posudek vedoucího práce | 647,58 kB | Adobe PDF | View/Open |
Vanicka-prubeh.pdf | Průběh obhajoby práce | 22,2 kB | Adobe PDF | View/Open |
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11025/32986
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.