Název: Podmínky vyvlastnění dle vyvlastňovacího zákona
Další názvy: Conditions of expropriation under the expropriation act
Autoři: Korčák, Marek
Vedoucí práce/školitel: Balounová Jana, JUDr.
Oponent: Podhrázký Milan, JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41501
Klíčová slova: vyvlastnění;podmínky;zákon;vlastnické právo
Klíčová slova v dalším jazyce: expropriation;conditions;law;property right
Abstrakt: Tato diplomová práce na téma "Podmínky vyvlastnění dle vyvlastňovacího zákona" si klade za cíl seznámit čtenáře s těmito podmínkami. Výklad se vztahuje předně k vyvlastňovacímu zákonu. Jednotlivé podmínky však nacházíme i v jiných předpisech. V úvodu je pojednáno o pojetí vlastnického práva. V následujících částech pak o institutu vyvlastnění a ústavněprávním základu podmínek vyvlastnění ve vyvlastňovacím zákoně. Stěžejní část textu se zabývá realizací podmínek vyvlastnění na zákonné úrovni s odkazem na ústavní pořádek České republiky. Text podává charakteristiku podmínek vyvlastnění. Uvádí jejich ochrannou funkci ve vztahu k vyvlastňovanému. Dále se zabývá vztahem podmínek nacházejících se v zákoně s podmínkami uvedenými v Listině základních práv a svobod. Závěrečné části jednotlivých kapitol se věnují shrnutí předešlého výkladu i zhodnocení případných praxeologických úskalí a problémů.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis "Conditions of expropriation under the exprorpiation act" aims to acquaint readers with these conditions. The interpretation relates primarily to the expropriation law. However, we find other conditions in other regulations. The introduction discusses the concept of property rights. In the following sections, the concept of expropriation and the constitutional basis of the conditions of expropriation in the Expropriation Act. The main part of the text deals with the implementation of the conditions of expropriation at the legal level with reference to the constitutional order of the Czech Republic. The text gives a description of the conditions of expropriation. It states their protective function in relation to the expropriated. It also deals with the relationship between the conditions contained in the Act and those stated in the Charter of Fundamental Rights and Freedoms. The final parts of the individual chapters are devoted to a summary of the previous interpretation and an evaluation of possible practical pitfalls and problems.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KSP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Podminky vyvlastneni dle vyvlastnovaciho zakona_diplomova prace_Marek Korcak.pdfPlný text práce561,15 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP-Korcak-Balounova.docxPosudek vedoucího práce19,61 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
DP-Korcak-Podhrazky.docxPosudek oponenta práce18,67 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
DP-Korcak-obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce492,34 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41501

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.