Title: Operace Dunaj
Other Titles: Operation Danube
Authors: Fládr, Jaroslav
Advisor: Fischerová Eva, Mgr. Ph.D.
Referee: Novotný Lukáš, Doc. PhDr. Ph.D.
Issue Date: 2024
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/56658
Keywords: československo;demokracie;geopolitika;historie;invaze;mezinárodní vztahy;pražské jaro;sovětský svaz;studená válka;varšavská smlouva.
Keywords in different language: czechoslovakia;democracy;geopolitics;history;invasion;international relations;prague spring;soviet union;cold war;warsaw pact.
Abstract: Práce se zabývá Operací Dunaj, invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968, a jejími důsledky z historického, politického a sociálního hlediska. Cílem práce je poskytnout komplexní přehled o této klíčové události studené války, která měla zásadní vliv na dějiny Československa, východní Evropy a celého mezinárodního systému. Práce zkoumá příčiny invaze, včetně politických a sociálních reforem známých jako Pražské jaro, reakci Sovětského svazu a jeho spojenců, mezinárodní odezvu a dlouhodobé dopady na československou společnost, mezinárodní vztahy a geopolitické uspořádání studené války.
Abstract in different language: The thesis deals with Operation Danube, the invasion of Czechoslovakia by Warsaw Pact troops in August 1968, and its consequences from a historical, political and social point of view. The aim of the thesis is to provide a comprehensive overview of this key event of the Cold War, which had a major impact on the history of Czechoslovakia, Eastern Europe and the entire international system. The thesis examines the causes of the invasion, including the political and social reforms known as the Prague Spring, the response of the Soviet Union and its allies, the international response, and the long-term effects on Czechoslovak society, international relations, and the geopolitical order of the Cold War.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KHV)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FLADR-Jaroslav-bakalarska-prace-Plzen-2024.pdfPlný text práce576,51 kBAdobe PDFView/Open
Fladr - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce1,1 MBAdobe PDFView/Open
Fladr - oponent.pdfPosudek oponenta práce1,27 MBAdobe PDFView/Open
Fladr - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce290,57 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/56658

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.