Title: Detekce potravin na archeologické keramice
Other Titles: The Detection of Food Remains on the Archaeological Pottery
Authors: Čiperová, Monika
Advisor: Pavelka, Jaroslav
Referee: Šmejda, Ladislav
Issue Date: 2015
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/20713
Keywords: mléčné zbytky;keramika;neolit;imunologická detekce;elisa
Keywords in different language: milk remains;pottery;neolithic;immunodetection;elisa
Abstract: V rámci rozvíjení výzkumu potravin v minulosti byla vytvořena funkční metodika na základě reakcí antigen-protilátka, která se ukázala jako použitelná pro detekci mléčných proteinů v porézní archeologické keramice. Pomocí této techniky byla prokázána přítomnost mléka skotu v testované keramice, zajištěné pro potřeby práce, pocházející převážně z doby bronzové a stejně tak byla prokázán existence kravského a kozího mléka v neolitické keramice. Současně se během zpracování dat ukázaly rozdíly mezi jednotlivými keramickými zbytky, které mohou vypovídat o rozdílné míře využívání mléčných výrobků mezi regiony, nebo svědčí o odlišném používání keramiky. Na rozdíl od předchozích prací detekujících zbytky mléka v neolitické keramice se podařilo určit, že v keramice jde převážně o zbytky mléka kozího. Mléko skotu je zastoupeno výrazně méně. Jako nejpravděpodobnějších vysvětlující hypotéza se z mého pohledu jeví používaní keramiky pro krmení dětí kozím mlékem, protože je lépe stravitelné, zatímco kravské mléko mohlo být zpracováno takovým způsobem, že přicházelo do kontaktu s keramikou méně, což také mohlo záležet na konkrétních místních tradicích. Vztah mutace pro trávení laktózy v dospělém věku a existence zbytků mléčných zbytků na neolitické keramice, zřejmě není v přímé souvislosti, lidé se pravděpodobně naučili pro konzumaci mléčný cukr odstraňovat, nebo výrazně omezovat. Řešení problémů ohledně mutace pro trávení laktózy a její šíření v evropské populaci bude zřejmě vyžadovat další výzkum. Stejně jako studium způsobů zpracování mléka v minulosti.
Abstract in different language: While developing the research of food strategies in the past a new methodology of antigen-antibody reaction has been established and verified for the detection of milk proteins in the porous surfaces of archaeological ceramics. We demonstrate the presence of cow and goat milk in the examined Neolithic pottery and the presence of cow milk in the Bronze Age pottery. Contrary to the previous published research we show that goat milk prevails among the samples of Neolithic pottery; the cow milk is much less frequent. I prefer to suggest the hypothesis The most likely hypothesis explaining my view seems to reside in the use of pottery for feeding babies with goat milk, which is much easier to digest, whereas cow's milk could have been be processed more often in non-ceramic vessels. The variations recorded in our assemblage may indicate the various extend of dairy production in researched regions, or they may suggest the different use of various ceramic vessels. The presence of milk residues within Neolithic pottery and the lactose tolerance mutation by adults does not seem to be related. Neolithic people probably learned to reduce or eliminate the content of milk sugar. Nevertheless, the further research is necessary for solving the problems of the lactose tolerance mutation and its spreading within European populations. As well as the study of the ways of diary production in the past.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAR)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BP_Ciperova.pdfPlný text práce1,54 MBAdobe PDFView/Open
vedouci-Posudek-Vedouci prace.pdfPosudek vedoucího práce986,22 kBAdobe PDFView/Open
oponent-Posudek-Oponent.PDFPosudek oponenta práce876,12 kBAdobe PDFView/Open
obhajoba-Prubeh obhajoby.PDFPrůběh obhajoby práce22,24 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/20713

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.